Waadpad geopend in Sint-Oedenrode: een avontuurlijk wandelpad door een vijver

SINT-OEDENRODE Kinderen van jeugdnatuurwacht De Populier openden woensdag het zogeheten waadpad door streekpark De Kienehoef. Hiermee werd weer een stukje ingevuld van de Landschapstriënnale.

Het is kinderen van de jeugdnatuurwacht wel toevertrouwd om het onderwaterdeel van het waadpad te openen. Na een spetterend retourtje op laarzen of waterschoenen neemt ontwerpster Sannah Belzer hen mee op ontdekkingstocht. Met een onderwaterkijker speuren de kinderen naar planten en waterdiertjes. Ze staan tot hun enkels in het water en halen met een modderstok slijk naar boven en nemen gelijk een stukje hout mee naar het oppervlak.

De afgebakende watermoestuinen bevatten eetbare planten. Maar het is nog te vroeg in het jaar om ze te kunnen zien. ,,Zeewier kun je eten’’, weet een jongen. ,,Hier groeit natuurlijk zoetwaterwier.”

Minilaboratorium

Vlak aan de waterkant heeft Mike Lurling - voorzitter Internationaal Waterkwaliteitsbeheer - een minilaboratorium ingericht waar ook waterdiertjes uit de vijver rondzwemmen. De jongens herkennen de larve van een libel maar een eipakket van een slak vastgekleefd aan een eikenblad, is nieuw voor hen. Frens dompelt meetapparatuur in de vijver en ziet dat het water 168 procent zuurstof bevat. Da’s méér dan in de Dommel”, reageert hij. Jip meet de zuurgraad. Die uitkomst is vrij hoog. ,,Dat mag niet verder oplopen”, legt Lurling uit.

Het waadpad is een wandelpad door park Kienehoef waarvan een deel door de vijver loopt. Het is een permanente ontdekplek en verwonderroute die volwassenen en kinderen bewuster maakt hoe belangrijk schoon water is.

Vijvermuziek

Een boei in de vorm van een rugzak bevat allerlei onderzoeksmateriaal; zowel wetenschappelijke als poëtische hulpmiddelen. ,,Er is bijvoorbeeld een instrument waarmee je vijvermuziek hoort”, legt Belzer uit. ,,Daarmee hoor je dat kleine beestjes ook geluid maken.”

Onderweg vinden bezoekers 24 punten waar ze met hulp van een leerkaart onderzoek kunnen doen en weetjes verzamelen. In de Brabantse dwarsdeelschuur is een laboratorium ingericht waar onder andere stikstof, fosfaat of de zuurgraad van het water gemeten kan worden. Lurling: ,,Het leuke is: deze monsters gaan naar het laboratorium in Wageningen en de uitslag hangen we hier in de schuur. Zo kunnen mensen zelf zien hoe de waterkwaliteit van de vijver is.”

De start van het waadpad en de attributen liggen bij de balie van de Helden van Kien. De stopplaats is bij de kinderboerderij. Rob Jansen: ,,We kunnen het waadpad helaas pas openstellen als de kinderboerderij open mag. Dat is op zijn vroegst op 11 mei.”

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊