Alles kan bij De Kienehoef in Sint-Oedenrode, behalve zwemmen

SINT-OEDENRODE - Lekker zwemmen, zonnen en genieten van de zomer. Je hoeft er het vliegtuig of de auto niet voor in, want in de regio heb je genoeg zwemplassen om de zomer bij door te brengen. De Kienehoef is zo’n plas, op dat zwemmen na dan. Maar wie wil varen, roeien of wandelen langs het Waadpad is aan het juiste adres.


Drie generaties van de familie Heerkens stappen uit de roeiboot. Ze hebben wat te vieren, Betsie is vandaag 65 geworden. Dat doen ze bij De Kienehoef in Sint-Oedenrode, een thuiswedstrijd. ,,Een uitje in eigen dorp”, zegt schoondochter Elle (35). ,,Heel leuk dat je dit in je eigen omgeving kunt doen”, zegt de jarige. ,,Het is een heel mooie plas. Je komt tijdens het roeien langs de kinderboerderij, die is ook fraai vernieuwd. Het is mooi hier, maar ‘Rooi’ is ook mooi, hè?”

Dat laatste is Rob Jansen (44) in ieder geval met haar eens. De eigenaar van restaurant De Helden van Kien had ons al welkom geheten in ‘het mooiste stukje tussen Eindhoven en Den Bosch’. Rond en in het water van De Kienehoef kun je van alles. Roeien, varen, op het terras zitten, naar de kinderboerderij en speeltuin. Zo ongeveer alles, behalve zwemmen. Dat kan alleen in het water bij camping De Kienehoef, aan de andere kant van de weg. En zwemmen is uitsluitend voorbehouden aan de campinggasten.

Waadpad
De nieuwste attractie van dit gedeelte van het streekpark is het Waadpad, het is in bedrijf sinds de lente. Trots geeft Jansen een rondleiding. Met zijn telefoon scant hij een code waarna wandelaars een filmpje zien met een educatief karakter. ,,We willen mensen leren over het water. Kinderen kunnen het water onderzoeken in het waterlaboratorium. Het is onze bedoeling dat alle basisscholieren uit de regio de route komen lopen.”

Jansen opende het paviljoen in 2016. Jarenlang was die plek van het gebied braakliggend. De opening van De Helden van Kien heeft De Kienehoef een flinke impuls gegeven. De kinderboerderij is twee jaar geleden opgeknapt en behalve een educatief karakter heeft de waterplas ook een recreatieve functie. Er kan een roei- of waterfiets worden gehuurd, maar ook wie geen euro wil uitgeven, kan hier terecht. Er is een parkeerplaats waarna het pad naar het paviljoen leidt, maar ook eentje aan de zijkant van de plas. Dan loop je zo naar de (gratis) speeltuin, kinderboerderij of het grasveld waar het is toegestaan om een eigen picknickmand en koelbox mee te nemen. In het restaurant staan overigens ook producten uit de eigen moestuin op het menu.

Zwemdiploma
Sanne (8) heeft haar oppas zo gek gekregen dat ze nu op een schommel staat. ,,Dit is een leuke speeltuin”, zegt Jolanda (52). ,,In woon nu in Son, maar ben hier opgegroeid. Precies op deze plek stond het zwembad, daar heb ik nog les gehad. De speeltuin is mooi uitgebreid, maar toen mijn kinderen nog klein waren vond ik het wel eng met al dat water. Ik vind het nog steeds niet ideaal voor kinderen zonder zwemdiploma, maar die heeft Sanne gelukkig al.”

Het gebied is al aardig opgeknapt, maar Jansen heeft nog wel wat te wensen. ,,Een verbinding naar het centrum, zodat je daar vanaf hier naartoe kunt varen. Sint-Oedenrode is overgestapt op een ander watersysteem, daarmee is ook deze plas verbonden. Ik hoop dat die verbinding de volgende stap is.”

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊