Hoeve Arbeidslust

Jacob Kien

Hoeve Arbeidslust

Hoeve Arbeidslust (ook wel bekend als Kienehoeve) kent een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst. De oorsprong gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw. Toen ontwikkelde Jacob Kien de monumentale hoeve met landerijen in het 18e eeuwse ontginningslandschap.

Het jaar 2022 staat in het teken van het uitwerken van de gebiedsvisie waarbij de al aangereikte ideeën als ook andere initiatieven in worden meegenomen. Heb je zelf suggesties of wil je meer van deze mooie plannen weten stuur dan een mail naar info@arbeidslust.nl.

Lees meer

Stadhouder van Peelland

Grondlegger Jacob Kien

Jacob Kien was een telg uit een belangrijke bestuurdersfamilie en stadhouder van de regio Peelland in de periode 1763-1775. Hij stichtte Hoeve Arbeidslust als ontginningsboerderij met pachterswoning, heerschapshuis en landerijen. Belangrijke onderdelen van dit 18e -eeuwse ontginningslandschap met haar monumentale hoeve zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Jacob Kien begon op deze plek met het bouwen aan zijn droom, een prachtige plek vooriedereen om te genieten en waar de mensen zelfvoorzienend waren maar ook gewassen teelden en vlees en zuivel produceerden voor de naaste omgeving.

Hoeve Arbeidslust

Toekomstplannen

Al jaren geleden droomden Rob en Roel Jansen van het nabij gelegen restaurant de Helden van Kien ervan om de droom van Jacob nieuwe leven in te blazen. Samen met twee andere gebroeders uit Rooi, Robert en Paul Hellings, hebben ze ideeën voor de herontwikkeling van Hoeve Arbeidslust en de omliggende landerijen. Hoeve Arbeidslust wordt, als onderdeel van Streekpark Kienehoef, een duurzame gemengde kleinschalige kringloopboerderij, inclusief boerderijwinkel en een terras voor wandelaars en fietsers of gasten die op de hoeve verblijven. Naast de langgevelboerderij, jachthuis, hooischuur en stal met bakhuis (allen Rijksmonument) spreekt ook het pittoreske appelhuisje in de bestaande boomgaard tot de verbeelding. Deze boomgaard wordt uitgebreid en op nabijgelegen grond gaan gedurende de seizoenen 40 verschillende groenten verbouwd worden. Kippen gaan scharrelen in de boomgaard en voor de runderen en varkens is plaats in de wei. Hoeve Arbeidslust zal gaan produceren voor de Rooise horeca en de lokale bevolking.

Ook wordt het een ‘samenkomplek’ voor mensen met een zorgvraag, dagbesteding en vrijwilligers met groene vingers, daarnaast krijgt het ook een educatieve functie. Zelf oogsten en werken op de boerderij draagt bij aan bewustwording op het gebied van gezonde voeding. Kinderen gaan hier weer leren waar voedsel vandaan komt. De boerderij vormt een centrale plek binnen het nieuw te ontwikkelen gebied waarbij naast het boerderijconcept ook recreatie en wonen een belangrijke rol zullen vervullen, passend in de huidige tijden voor deze plek.

Ben je op zoek naar een dagbesteding, werkervaringsplek kijk dan eens op:
Streekpark Kienehoef - MEE Werkwinkel

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊