Bij Streekpark De Kienehoef gaan ze de strijd met eenzaamheid aan

Sint-Oedenrode - Geen écht goede vriend of vriendin, een kleine kennissenkring of nauwelijks mensen om op terug te vallen: een op de negen volwassen Nederlanders voelt zich zeer eenzaam. Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor, een enquête-onderzoek uitgevoerd onder meer dan een half miljoen Nederlanders. In de Week tegen Eenzaamheid (30 september t/m 7 oktober) zetten Ons welzijn en Welzijn de Meierij eenzaamheid nog maar eens op de kaart. “We mogen allemaal wel een beetje meer omzien naar elkaar”, vindt Maren Brakke van Welzijn de Meierij. Bij Streekpark De Kienehoef in Sint-Oedenrode doen ze dat al een tijdje.

Door: Ties van Dooren

Onder het streekpark vallen onder andere Paviljoen Helden van de Kien, de kinderboerderij en de speeltuin. Sinds kort valt ook Hoeve Arbeidslust onder het Streekpark. Er is altijd van alles te doen. Maik Jansen (37) woonachtig in Schijndel is coördinator dagbesteding bij het Rooise Streekpark. Naast professionals, de dagbesteding en mensen in loondienst zijn er ook een hoop vrijwilligers actief binnen de organisatie. Jansen: “Verder hebben we ook ruimte voor statushouders en zijn we in gesprek met de penitentiaire inrichting in Vught. Rond alle projecten die we draaien is er een enorme mogelijkheid om mensen aan het werk te zetten. Wij streven ernaar om een mooie mix van mensen te hebben die lekker met elkaar aan het werk zijn.”

Open armen
Voor mensen die zich eenzaam voelen kan het Streekpark uitkomst bieden. Jansen ontvangt ze met open armen. “Natuurlijk zijn ze hier welkom. Van schoffelen tot het uitschenken van koffie en van teelen van groente in de moestuin tot het runnen van de kinderboerderij. Wij zorgen dat mensen hun tijd waardevol kunnen besteden.” Mocht je geen zin hebben om iets actiefs te doen dan kun je altijd nog neerploffen voor een kopje koffie. “Het park is gratis toegankelijk net als de kinderboerderij. Er zijn altijd mensen om je heen en genoeg bankjes om lekker te gaan zitten.”

‘Vreselijke periode’
Jansen laat weten dat ze eenzame mensen structuur kunnen geven in hun leven. “Er werkt nu een man bij ons die na de dood van zijn broer, ongeveer twee jaar geleden, het leven weer probeert op te pakken. Hij heeft de afgelopen tijd voornamelijk thuisgezeten. Zo’n vreselijke periode gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Wij helpen hem opnieuw te integreren in de samenleving. Bij het Streekpark kun je werken zonder werkdruk.” Esther de Bie van Ons welzijn vult aan: “Het Streekpark is een perfecte locatie waar er ruimte is voor mensen die zich eenzaam voelen. Er is structuur en je vult je tijd waardevol in.” Jansen knikt: “Onze vrijwilligers zijn ook echt trots op het werk dat ze verrichten. Ze voelen zich belangrijk en van toegevoegde waarde”, verzekert hij. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze buiten de boot vallen. Jansen en zijn collega’s vinden altijd wel iets om te doen. “Ik zie vrijwilligers helemaal opbloeien.”
Nelleke Zomer (Welzijn de Meierij) is blij met het Streekpark: “Wij vinden Streekpark De Kienehoef een inspiratiebron. Sommige mensen vinden het moeilijk om de aansluiting te vinden bij een groep. Bij het Streekpark gaat dat bijna vanzelf.”

Vriendschappen
Jansen is voorheen werkzaam geweest in de thuiszorg. Hij heeft veel eenzaamheid gezien in zijn leven. “Ik weet hoe erg het is. Je mag eenzaamheid niet onderschatten.”
Iets dat de dames van de welzijnsorganisaties in Meierijstad onderschrijven. “Bij het Streekpark ontmoeten mensen elkaar en er kunnen vriendschappen ontstaan die op straat niet zo snel ontstaan”, zegt Brakke. De Bie knikt: “Het zou mooi zijn als andere bedrijven, instellingen of vereniging dit voorbeeld volgen.”
De afgelopen week gingen Brakke, De Bie en Zomer samen met collega’s de straat op in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Het doel? Maak eenzaamheid bespreekbaar. “We blijven eenzaamheid op de kaart zetten en willen graag met mensen in gesprek komen die zich eenzaam voelen. Wij staan voor ze klaar”, besluit Zomer. Mensen uit Meierijstad met ideeën, suggesties of plannen om eenzaamheid aan te pakken kunnen zich aansluiten bij de welzijnsorganisaties.

Ons welzijn en Welzijn de Meierij hebben een vrijwilligersvacaturebank. Daar staan allerlei functies op. Meer weten? Ga naar: www.vacaturebankonswelzijn.nl en vacaturebank.welzijndemeierij.nl.

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊