Een serie over Stichting Streekpark Kienehoef: deel 1

Sint-Oedenrode - Samen met de Noordkade in Veghel en de Vlagheide is het streekpark Kienehoef een van de drie recreatiecentra in de gemeente Meierijstad. Waar de Noordkade vooral een rol heeft in het culturele leven, zijn de Vlagheide en streekpark Kienehoef vooral voor recreatieve ontwikkelingen aangewezen. Streekpark Kienehoef heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. In een vijfluik besteedt DeMooiRooiKrant aandacht aan de positieve ontwikkelingen in dit gebied. In de eerste ronde aandacht voor de Stichting Streekpark Kienehoef die hierbij een coördinerende rol heeft.

De Kienehoef was vroeger een begrip in heel Oost-Brabant. Iedereen uit de regio die nu ouder dan vijftig is, wist wat de Kienehoef was. Het park en de roeivijver waren in de naoorlogse jaren een begrip in de wijde omtrek. Daarna verloor het park steeds meer glans en nog wat later sloeg de verpaupering zelfs toe. Ondanks een grootschalige herinrichting in het begin van de jaren negentig kwam de oude glorie niet terug. Tot dat Rob Jansen, inmiddels alweer bijna zes jaar geleden, met de Helden van Kien het park met succes nieuw leven in blies. Samen met camping de Kienehoef, Hoeve Arbeidslust, Golfbaan de Schoot, het sportpark, paardensportcentrum de Kienehoef en het park met speeltuin, vijvers en kinderboerderij Kienehoeve is het gebied rond de Kienehoef weer op weg naar het succes van weleer.

“Stichting Streekpark Kienehoef heeft als doel om het gebied te laten floreren, onder meer door de belangen van de verschillende stakeholders in het gebied te vertegenwoordigen en op elkaar af te stemmen”, vertelt Arthur Frieser. Hij is de voorzitter van deze stichting en legt uit waarom die is opgericht. “In het gebied rond park Kienehoef, de Zwembadweg en de Schootsedijk vinden veel toeristische en recreatieve activiteiten plaats. Door deze goed op elkaar af te stemmen kunnen zij de Rooise economie, de recreatie en vooral elkaar versterken.”

Zichtbaar en onzichtbaar werk
Het bestuur van de Stichting Streekpark Kienehoef bestaat uit Arthur Frieser die voorzitter is, Rob Jansen, de uitbater van de Helden van Kien en mede-eigenaar van Hoeve Arbeidslust en Rinus van der Heijden, een ontwerper en Rooienaar in hart en nieren, die niets liever wil dan Rooi het mooiste plaatsje op de kaart geven. Zichtbaar zetten zij samen met tientallen vrijwilligers hun schouders onder verschillende projecten in het park. Denk daarbij aan de bouw van de Brabantse dwarsdeelschuur bij de kinderboerderij, het verbinden van de twee vijvers voor boten en de aanleg van het waadpad. Allemaal aspecten die gedurende de afgelopen twee jaar zijn gerealiseerd. Maar ook op korte termijn heeft de stichting nog mooie ideeën om in het park te realiseren. Eén daarvan is de aanleg van een trimbaan. “Ons streven is om die nog voor 1 april in gebruik te nemen”, zegt Frieser daarover. Maar naast wat wij als bezoekers van het park allemaal zien gebeuren, is er ook heel veel werk dat bijna niemand ziet. Zo is de stichting ook verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de kinderboerderij. “Daarvoor hebben we elke maand overleg met de vrijwilligers van De Kienehoeve. Ook voert de stichting overleg met de gemeente over ontwikkelingen die in de omgeving van alle accommodaties gebeuren. Daarbij moet je denken aan de bouwplannen die er zijn aan de Zwembadweg. Maar ook over de onderlinge samenwerking tussen paardensportcentrum, de camping, de Helden van Kien, golfbaan De Schoot en de kinderboerderij. We willen ook heel graag met de sportverenigingen aan de noordkant van het park de verbinding aangaan. We kunnen elkaar alleen maar versterken en vooruithelpen”, legt Arthur vol enthousiasme uit.

Om alle doelen te realiseren werkt de stichting samen met veel vrijwilligers. Zo is Miquel Lurling, een universitair docent van de Wageningen Universiteit en Research, heel enthousiast over het waterbeheer. Onder zijn leiding is er bij de kinderboerderij een heus waterlaboratorium voor kinderen gekomen. Aan het einde van een wandeling door het park hebben kinderen de mogelijkheid om de watermonsters die ze zelf hebben genomen te onderzoeken. Maar ook heeft de Jeugdnatuurwacht in samenspraak met de stichting een vast honk op de kinderboerderij gevonden.

“Ook voor de toekomst staan we open voor nieuwe ideeën. Als er Rooienaren zijn die goede plannen hebben, dan hopen we dat ze daarmee bij ons komen. Samen kunnen we van de Kienehoef iets heel moois maken”, zo sluit Arthur af.


Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊