Kinderboerderij Kienehoeve: doen waar je goed in bent

Sint-Oedenrode - Kinderboerderij Kienehoeve bestaat alweer vijfentwintig jaar. Op 17 februari was het een kwart eeuw geleden dat de stichting Kinderboerderij Kienehoeve door onder andere Frans van der Leest en Jan Swinkels werd opgericht. Komende zaterdag wordt dit heugelijke feit gevierd met een Open Dag op de kinderboerderij aan de Klothal. DeMooiRooiKrant sprak met twee van de ruim vijfentwintig vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de Rooise kinderboerderij.

Het park Kienehoef werd negentig jaar geleden aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Later kwamen er in het park nog een hertenweide en volière bij. In de jaren negentig ontstond het idee dat een echte kinderboerderij meer op zijn plaats zou zijn. Dat alles leidde tot de oprichting van de stichting Kinderboerderij Kienehoeve. Die nieuwe kinderboerderij kwam bij de hertenweide en langzaam maar zeker verschenen er met hulp van verschillende sponsoren enkele gebouwtjes die het voor de vrijwilligers en de bezoekers van de kinderboerderij aangenaam maakten om daar te verpozen. Naast de educatie en ontspanning voor kinderen en hun (groot)ouders biedt de kinderboerderij ook aan een groot aantal cliënten van Stichting Dichterbij een zinvolle daginvulling. Op deze manier hebben deze mensen niet alleen het gevoel een bijdrage aan de maatschappij te leveren, maar dragen zij ook daadwerkelijk met veel plezier een steentje bij aan de kinderboerderij.

Rob Kamp is samen met Bas Welten en ruim vijfentwintig andere heren en dames één van de enthousiaste vrijwilligers. “Toen ik in 2008 in Sint-Oedenrode kwam wonen, kende ik hier niemand. Mijn gedachte was, dat als ik me als vrijwilliger nuttig zou maken voor de Rooise gemeenschap, dat ik dan wel snel anderen zou leren kennen. Omdat ik graag met dieren werk, lag vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij best wel voor de hand. Mijn aanname dat ik snel veel mensen zou leren kennen, bleek te kloppen en bovendien levert het werk op de kinderboerderij mij veel voldoening op”, vertelt Rob terwijl het enthousiasme van zijn gezicht straalt.

Bas is nog maar net anderhalf jaar als vrijwilliger actief bij kinderboerderij Kienehoeve. “Voor mij was de reden om hier te komen werken heel anders. Ik had net een burn-out achter de rug en moest weer terugkeren in de maatschappij. Ik wilde iets met dieren doen en als vrijwilliger op de dierenambulance een bijdrage aan de maatschappij leveren, leek me geweldig. Helaas was er geen ruimte bij de dierenambulance. Gelukkig mocht ik wel hier op de kinderboerderij aan de slag. Met het werk dat ik hier nu doe kan ik mijn ei helemaal kwijt. In tegenstelling tot mijn dagelijkse werk in de ICT, kan ik hier echt tot rust komen. Inmiddels heb ik meer kennis over de dieren en als er iets met een van de dieren is, weet ik wat ik moet doen en ben ik een van de personen die contact legt met een dierenarts.”, laat Bas met een brede glimlach weten.

Er is ook een actieve groep vrijwilligers die de kinderen die de kinderboerderij bezoeken van alles en nog wat uitleggen. Dat is ook een erg actieve club die veel uurtjes maakt. Naast de ‘lessen’ die de kinderboerderij zelf verzorgt, heeft ook de Jeugdnatuurwacht een vaste stek op de kinderboerderij gevonden. Kortom, het is niet alleen leuk en ontspannen op de kinderboerderij, maar ook heel erg leerzaam. Een andere groep mensen die dagelijks op de kinderboerderij aan het werk is, zijn de cliënten van Stichting Dichterbij. Voor deze mensen met een zodanige achterstand op de arbeidsmarkt, dat een reguliere baan nauwelijks mogelijk is, biedt het werk op de kinderboerderij de kans om toch deel te nemen aan het arbeidsproces en de maatschappij. Zowel Bas als Rob vinden dat een goed initiatief. “Die mensen helpen hier op de kinderboerderij, maar ze verrichten als ‘Parkhelden’ ook klusjes in het park. Als ze mee mogen naar de groentetuin bij Hoeve Arbeidslust, staan ze te springen om met Roel mee te gaan. Die mensen hebben het hier echt naar hun zin. Hier kunnen ze hun kracht laten zien, zo is er een meisje dat in de keuken van de Helden van Kien brownies bakt en die worden hier in de dwarsdeelschuur verkocht. Je kunt aan haar zien dat ze het helemaal geweldig vindt, om op die manier erbij te horen. De boerderij is voor iedereen een kans om te doen waar je goed in bent.”

“Maar niet alleen voor de mensen van Stichting Dichterbij biedt de kinderboerderij een kans om leuke dingen te doen. Je moet zeker in je verhaal vertellen over Theo Huisman, hij is één van onze vrijwilligers voor wie geen enkele vraag te veel is. Als er iemand een keer geen tijd heeft, dan staat Theo altijd klaar om in te vallen. Hij zal nooit nee zeggen. Bovendien is hij een enthousiaste konijnenvriend en hij zorgt ervoor dat de konijnen hier op de kinderboerderij het honderd procent naar hun zin hebben. Nee, als er iemand is, die het verdient om een speciale vermelding in DeMooiRooiKrant te krijgen, dan is het Theo. Waarmee we alle andere vrijwilligers niets te kort willen doen”, zo sluiten Bas en Rob eensgezind af.

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊