Klimaatrobuust Kienehoef begint vruchten af te werpen ondanks overstroming

Sint-Oedenrode – In april 2020 is de gemeente gestart met het project Klimaatrobuust Kienehoef. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor tachtig procent compleet. Het doel van Kienehoef Klimaatrobuust is onder andere minder wateroverlast bij hevige neerslag. De robuuste leidingen konden de heftige regenval van afgelopen week toch nog niet verwerken.

De uitvoering van het project verloopt goed. “Het werk verloopt volgens planning. Mensen zijn enthousiast over het proces, de samenwerking en de nieuwe inrichting. De inspanningen van de aannemer worden breed gewaardeerd”, aldus de gemeente. Niet alleen minder wateroverlast bij hevige neerslag moet gerealiseerd worden, maar ook het beter vasthouden van hemelwater in het gebied voor tijden van grote droogte. Het nieuwe hemelwatersysteem is robuust ontworpen, robuuster dan gebruikelijk is. “Dat moet in geval van Kienehoef leiden tot minder water op straat en in de omgeving dan voorheen”, laat de gemeente weten. Dit betekent echter niet dat er nooit water op straat staat, hinder of overlast komt. Overlast wordt gedefinieerd als: ‘langduriger en op grotere schaal ‘water op straat’, water in winkels, woningen met materiële schade en mogelijk ook ernstige belemmering van het (economische) verkeer’.

De afgelopen week zijn er namelijk meerdere zware buien geweest. In korte tijd viel er dusdanig veel regen dat de leidingen dit niet meer konden verwerken. “ Andere systemen onderdelen hebben gewerkt: de extra waterberging in het ‘holle straatprofiel’ werd gebruikt. Vandaar dat het water juist op straat verzamelt in plaats van in woningen. Het (schone) regenwater kon zich over het gebied verspreiden, dit werd niet tegengehouden door drempels. De wadi’s stroomden vol, en de verbinding naar vijvers Kienehoef heeft gewerkt. Daarnaast was het water binnen afzienbare tijd verdwenen.”

Volgens het beeld van de gemeente werkt het systeem zoals het zou moeten werken. Daarnaast wil de gemeente een beroep doen op het acceptatievermogen van onze inwoners en tijdelijke aanpassing van hun gedrag. “Onder andere het aanpassen van het rijgedrag om watergolven te voorkomen”, geeft zij als voorbeeld. “Met de klimaatverandering krijgen we immers steeds meer te maken met hevige regen en de gevolgen daarvan. Kortdurend water op straat hoort daarbij, met de Klimaatrobuust projecten voorkomen we dat er daadwerkelijke overlast en schade ontstaat.”


Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊