Klomp is 'gezond' product

Al verschillende jaren hielden klompenmakers de klompenbeurs intern. Maar het klompenambacht kreeg gisteren hernieuwde aandacht bij de Helden van Kien.

Dat de Hollandse klomp sterk, degelijk en gezond is, bewijs bezoeker Ad van den Broek. "Als ik op die bewuste dag geen klompen gedragen had, maar de voorgeschreven veiligheidsschoenen, dat was ik mijn voet kwijt geweest", bezweert de Rooienaar.  "Ik werk al veertig jaar bij Ahrend in de fabriek. Op mijn klompen. Er viel een ijzeren balk van honderdvijftig kilo op mijn voet. Precies op mijn wreef. Veiligheidsschoenen hebben alleen stalen neuzen maar klompen beschermen je hele voet. Ik merkte het amper."

Luc van den Tillaart, voorzitter van de Nationale Klompenbeurs, bevestigt dat de Hollandse klomp voldoet aan de strenge normen. "Elke klomp op de beurs gaat door de hand van de jury. De makers krijgen een rapport met aandachts- en verbeterpunten."

Voor het eerst waren klompenkeuring en klompenbeurs bij de Helden van Kien. Mede-initiatiefnemer Rob Jansen: "Vroeger was de klompenbeurs op de Markt in Sint-Oedenrode. De laatste werd het een interne aangelegenheid. Met dit evenement brengen we de klomp weer onder de aandacht van het publiek. Hier pakken we de historie weer op, nu in een moderne versie. Want de klomp is één van de sterkste Nederlandse iconen."

Het is niet zo dat de deurbel constant rinkelt, maar Marie-Louise Holl van Holl Souvenir en Klompen, merkt dat de klomp als souvenir en draagklomp furore maakt. "Toeristen komen uit all windstreken, maar ook uit de regio. Volgende week gaan er drie pallets souvenirklompen naar Japan. Hier zie je dat je promoten samen moet doen. Ik denk dat het zelfs nog groter kan. Horeca, industrie, musea en hobbyisme: we hebben elke nodig. De klomp is een gezond product dat we niet kwijt willen." Klompendrager Ad van den Broek bevestigt dat volmondig: "Mijn voetzolen voelen zacht en glad als een babyhuidje."

Voor de tiende achtereenvolgende keer ging de Zilveren Klomp naar Nationaal kampioen machinaal gemaakte klompen, naar klompenfabriek Paul Nijhuis uit Beltrum. De Zilveren Effer voor Nationaal kampioen handgemaakte kampioen is voor Gerald Getkate uit Enter.

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊