Rooi krijgt zestien hectare vol beleving

SINT-OEDENRODE - Vijf jaar zijn ze al bezig met de plannen. Nu wordt ook zichtbaar dat park Kienehoef in Sint-Oedenrode verandert in een belevingspark. In de zomer moet het zestien hectare tellende park klaar zijn.

Glooiende opgehoogde hellingen, oude bomen, verbinding van twee vijvers tot één grote waterdoorstroming, een aanlegsteiger naar de kinderboerderij en een Brabantse dwarsdeelschuur uit 1770. Dat zijn de visuele zaken die momenteel onderdeel uitmaken van de revitalisering rond kinderboerderij De Kienehoeve.

Straks komen daar nog boerderijdieren bij die grotendeels vrij rondlopen, een boomgaard, een ontmoetingsruimte en educatielokaal voor kinderen. Met een speeltuin, ligweide, picknickplaats kinderboerderij, een roeivijver waarop ’s winters geschaatst kan worden en een horecazaak, bezit Sint-Oedenrode in de zomer een belevingspark van circa zestien hectare in Engelse landschapsstijl.

Tunnelbak

Rinus van der Heijden is bestuurslid van Stichting Streekpark Kienehoef, de stichting die sinds enkele maanden de verantwoording heeft over park Kienehoef. Hij wijst op de vloeiende landschapslijnen, de ronde houten buitenomrastering in plaats van het eerdere ijzeren hekwerk en naar de plek waar beide vijvers via een tunnelbak met elkaar verbonden worden. ,,De plannen begonnen met waterbeheersing. Doorstroming in beide vijvers is goed voor planten en vissen, roeiers kunnen vanuit horecazaak Helden van Kien de hele vijver rond en aanleggen bij de kinderboerderij. Bovendien wordt het hemelwater van de wijk Kienehoef afgevoerd in de vijvers.”

Enkele gebouwtjes worden gesloopt en daarvoor in de plaats verrijst een Brabantse dwarsdeelschuur. Deze schuur uit 1770 is in Oploo gedemonteerd en wordt weer opgebouwd in het Rooise park.

Educatie

Van der Heijden: ,,In tegenstelling tot de Vlaamse schuur heeft de Brabantse dwarsdeelschuur haar ingang aan de brede zijkant. De ingang is enkele meters hoog, bij de drie andere muren raakt het dak bijna de grond. Zodra de constructie klaar is leggen dakdekkers er een rieten kap op en kunnen er dieren in. Later creëren we er ook ruimte voor educatie.”

Er komen geen reeën terug op de kinderboerderij maar zoveel mogelijk boerderijdieren zoals die vroeger in Brabant voorkwamen en al dan niet rondscharrelden op het erf. ,,We halen de goede zaken uit het verleden in aangepaste vorm terug”, zegt Van der Heijden. ,,Daar horen streekproducten bij, een bijenhotel, een groentetuin en kinderen die we leren hoe alles groeit. Verder biedt het park werkgelegenheid voor mensen met aangepast werk. Het gehele parkplan ligt op hoofdlijnen vast maar onderdelen vullen we samen met omwonenden in.”

Wijzend naar de trippende pauw die zijn schreeuwende statement maakt: ,,Dat is onze rijkspauwmeester: een grapje naar ­Nederlands rijksbouwmeester Floris Alkemade die Mozaïek Dommeldal bedacht waarvan deze revitalisering onderdeel is.”

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊