Waadpad: wandelen onder de waterspiegel

SINT-OEDENRODE – Streekpark Kienehoef is een nieuwe kunst-attractie rijker: een waadpad. Het is een pad dat net onder de oppervlakte van de vijver in het park ligt. Het is gemaakt door kunstenares Sannah Belzer. Bezoekers kunnen met speciale waadschoenen over dat houten pad lopen en bijvoorbeeld proefjes doen om de waterkwaliteit te meten.

Het Waadpad is een uniek pad in het water, net onder de waterspiegel, dwars door streekpark Kienehoef in Sint-Oedenrode. Wethouder Menno Roozendaal van de gemeente Meierijstad opende woensdag, samen met kinderen van jeugdnatuurwacht de Populier, het beleefkunstwerk.

De drijvende kracht van de Dommel

Tijdens de opening trokken zij voor het eerst de waadschoenen aan en maakten ze kennis met het Waadpad. Wethouder Menno Roozendaal nam het eerste exemplaar in ontvangst van het boek: De drijvende kracht van de Dommel, een uitgave van Roois Cultureel Erfgoed over de schoonheid van de Dommel.

Het Waadpad is een permanent beleefkunstwerk dat is gerealiseerd in het kader van de Landschapstriënnale 2021. Bezoekers volgen zelfstandig een ontdek- en verwonderroute. Die begint bij De Helden van Kien en eindigt bij kinderboerderij Kienehoeve. ‘Wandelaars’ struinen langs een zuiveringsmoeras, door een vijver en door een watermoestuin. Onderweg komen wandelaars educatieve stations tegen en in de kinderboerderij is het onderzoekslab waar men zelf proefjes kan doen. Zodra de kinderboerderij weer open mag voor publiek kan iedereen in de waadschoenen stappen.

Het Waadpad is één van de opbrengsten van het landschapslaboratorium Brabantse beken in het kader van de Landschapstriënnale 2021 en is mede tot stand gekomen met de gemeenschap van Sint-Oedenrode. De Landschapstriënnale is een driejaarlijks, rondreizend festival waar het landschap wordt besproken en gevierd.

Op 28 april stond het Brabants bekenlandschap centraal. Het landschapslab Brabantse beken is opgezet door waterschappen De Dommel, Aa en Maas, Brabantse Delta en de gemeente Meierijstad.

Verwonderpad

Een andere opbrengst van het lab is het Verwonderpad. Namens Waterschap De Dommel en Kunstloc Brabant heeft Kunstenaarscollectief Satellietgroep een route langs de Dommel gerealiseerd. Het Verwonderpad voert vanaf 28 april met de ‘Dommeltrommel’ langs verschillende punten door het Dommeldal rondom Sint-Oedenrode, waar bezoekers zich kunnen verwonderen om de Dommel.

Op 6 oktober 2021 volgt het oogstfeest van het landschapslaboratorium. Dan wordt de volgende fase van het Waadpad geopend. En komen de ervaringsdeskundigen op het Verwonder- en Waadpad samen in het veld. Als het even kan te midden van de gemeenschap.

Locatie

Bezoek Streekpark Kienehoef

Vind ons in het hartje van Noord-Brabant, bij het rustige Sint-Oedenrode. Streekpark Kienehoef ligt op een ideale plek, op een steenworpafstand van het gezellige 's-Hertogenbosch en het innovatieve Eindhoven.

Nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving 😊

Oh nee! Dat bericht hebben we niet ontvangen. Kun je het nog eens proberen? 😊